12 Temmuz 2015 Pazar

Tam Buğday Ekmeği Yapımı



Eveeeett tasarlamaca can, üşenmece is me :) Neler oluyor ,nasıl olcak ,tez mi proje mi,görüşmeler , yo hayır spora koş, derken parmaklarım buluştu caanım blogumla. Birilerine kendimizi anlatma isteği ;düşünüce ürkütücü bir his ama "paylaşmak iyidir"i tercih ediyorum hep ;)Çalıştığım firmada ,aylar önce basit tarif kitabı çıkarma planımız olmuştu.Tabi hemen "Schneider is On" logomuza  uygun tam buğday/yulaflı ekmeği yapmıştım.
*P.S : Tam buğday yerine, tam tahıllı ürünleri tercih etmemiz gerektiği özellikle söyleniyor . 
Tarif çok basit,yaptıkça da pratikleşiyorsun.Aynı tarifi,zevkinize göre;  zeytin, çörek otu-dereotu  ,baharat vs. ile denemenizi öneririm.


  • 4 su bardağı tam buğday unu, 2 su bardağı yulaf
  • 2 su bardağı ılık su,  1,5 su bardağı yarım/az yağlı süt (süt daha yumuşak olmasını sağlıyor)
  • 1 paket maya 
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz - 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Unu genişçe bir yoğurma kabına alıyoruz. (ben geniş tupperware kullanıyorum , mayalanması çok hızlı oluyor)
  • Ortasını açıp, tuzu, mayayı, şekeri ve yağı koyuyoruz.
  • Su ve sütü çok yavaş ekleyip yoğuruyoruz.
  • Hamurun toparlandığına emin olunca, tupperware'in kapağını kapatıyoruz.(yaklaşık 20 dk. hamurumuz hazır)
  • Ellerimizi unlayarak; un serptiğiniz yağlı kağıtlı tepsiye ister yuvarlak, ister dikdörtgen şekil veriyoruz.(hamurumuzla ;kurabiyemiş gibi çok oynamamak önemli !)
  • Üzerine bıçakla hafif çizikler atıp, un serpiyoruz.
  • 200 derecelik fırında üzeri kızarmaya başlayana kadar pişirmeye devam edin.
  • Kızarmaya başladıktan sonra ısıyı 160 dereceye düşürebiliriz.
  • Fırından çıkan ekmekleri örtmek önemli.
  • Son olarak;eve yayılan bu kokuya hazır olun.Sıcakken yemesi müthiş ancak kesmek için biraz soğumasını beklemek önemli ,aksi takdirde içi hamur olabiliyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder